Od začiatku tohto roka na Slovensku zbankrotovalo 365 firiem

07.12.2013 Bratislava

Bratislava 7. decembra (TASR) – Od začiatku tohto roka do konca novembra skončilo v konkurze na Slovensku 365 firiem. To je o tri firmy viac ako za celý minulý rok a iba o 27 menej, ako bol ich rekordne najvyšší počet v roku 2011. Ukázala to najnovšia analýza spoločnosti Crif - Slovak CreditBureau.

Do konca novembra bolo povolených 101 reštrukturalizácií, čo je o 11 reštrukturalizácií viac ako v roku 2012 a rovnaký počet, ako bol ich rekordne najvyšší počet v roku 2010. Najviac firiem zbankrotovalo v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu, "prežiť" sa nedarilo ani firmám, ktoré sa zaoberajú opravou motorových vozidiel a motocyklov.

"Okrem obchodu sme veľký počet konkurzov zaznamenali v priemysle. Do konca septembra 2013 bolo na majetok priemyselných podnikov vyhlásených viac konkurzov ako za celý rok 2012. Tretím odvetvím s najväčším počtom vyhlásených konkurzov bolo stavebníctvo," uviedla spoločnosť v analýze.

Najviac podnikov svoju činnosť v tomto roku skončilo v Bratislavskom kraji, ktorý je už dlhodobo krajom s najvyšším počtom bankrotujúcich firiem.

"Z celkového počtu na ne pripadá takmer tretina konkurzov. Naopak, najmenej konkurzov bolo vyhlásených v Trnavskom kraji," uvádza sa v analýze.

Bratislavský kraj vedie aj v počte firiem, ktoré skončili v reštrukturalizácii. Naopak, najmenej reštrukturalizácii spoločností bolo povolených v Košickom a Žilinskom kraji.

"Rovnako ako v roku 2012 bolo najviac reštrukturalizácií do konca novembra povolených priemyselným podnikom. Ich podiel na celkovom počte povolených reštrukturalizácií predstavuje 30,69 %," píše sa v analýze. Okrem odvetvia priemyslu vyššie počty povolených reštrukturalizácií zaznamenala Crif - Slovak Credit Bureau aj v obchode a stavebníctve.
 

Vyberte región